Naturalne pobudzenie

Naturalne pobudzenie

Jedną z kluczowych cech kawy, oprócz tego, że dostarcza ona wspaniałych doznań smakowych i cieszy fantastycznym aromatem, jest jej funkcja pobudzająca. To jeden z niewielu legalnie dostępnych środków pobudzających, a te specyficzne właściwości palonych ziaren są wynikiem obecności w nich kofeiny. To właśnie ona potrafi znakomicie dynamizować pracę naszego umysłu oraz ciała, o czym na przykład południowoamerykańscy Indianie wiedzieli na długo przed białymi Europejczykami. Dla nich takie właściwości kawy były oczywiste, choć nie wiedzieli oni, że coś takiego jak kofeina w ogóle istnieje.

Związek ten jest obecny zarówno w świeżych ziarnach kawy, jak też w tych palonych. Proces palenia nie osłabia w znaczący sposób działania kofeiny, a uważa się nawet, że im bardziej ziarna palone, tym efekt pobudzenia lepszy. W dawnych czasach mieszkańcy amerykańskiej ziemi żuli świeżą kawę, aby poczuć przypływ energii. Dokładnie tak samo postępowało się i wciąż postępuje z guaraną.

Ten południowoamerykański owoc również zawiera naturalną kofeinę, zdaniem niektórych szlachetniejszą niż ta w kawie. Fakt, że kofeina jest w pełni naturalna zdecydował o jej pozytywnym postrzeganiu oraz statusie w miarę bezpiecznego środka pobudzającego. Rzecz jasna wszystko ma swoje granice, więc konsumenci spożywający na co dzień kawę powinni zwracać uwagę na to, ile jej piją i czy aby nie za dużo. Nadmiar wypitej kawy i dostarczonej organizmowi kofeiny może od pewnego momentu wpływać negatywnie na pracę serca i ciśnienie krwi.

Warto mieć te medyczne wskazania na uwadze.